Förslag om ökad makt till EU kan stoppas

Under hela det är året har riksdagens konstitutionsutskott behandlat ett regeringsförslag om att låta riksdagen ge EU makt på nya områden. Två partier, moderaterna och vänsterpartiet, som tidigare stött regeringen börjar få kalla fötter och nu kan det bli så att regeringens grundlagsförslag faller.
Grundlagsförslaget har två delar. I den första överlåter riksdagen makt till EU på nya områden som till exempel asylregler och säkerhetspolitik. Förslaget innebär att i princip allt utom det som gäller statsskickets grunder kan överlåtas. Den andra delen av förslaget gäller att regeringen i EU ska få rösta ja till förslag trots att riksdagen inte känner till alla detaljer EU-förslaget kommer att leda till i Sverige. Moderaterna backar Förslagen har tidigare kritiserats av en del EU-kritiker. Ändå har regeringens majoritet hittills sett stabil ut. Men när riksdagens konsitutionsutskott i går behandlade grundlagsförslaget för bortåt tionde gången kunde moderaterna fortfarande inte säga om de var för eller mot förslaget. Moderaterna vägrade ge besked trots att folkpartiets representant i utskottet mycket envetet ville veta vad moderaterna egentligen tyckte. Orsaken till moderaternas tveksamhet är enligt vad Ekot erfar är att många i partiet tycker det är fel att godkänna förslag riksdagen inte sett i sin helhet. Ökande intern kritik inom v Hur viktigt moderaterna tycker det är har dom under våren demonstrerat genom att säga nej till en ramlag om terroristlagstiftning. ''Vi vill se alla detaljerna först'', sade moderaterna då. Om moderaterna har fått kalla fötter så är vänsterpartiets fötter ännu kallare. Vänsterpartiet har i konstitutionsutskottet bundit sig hårt för regeringens grundlagsförslag. Väl medveten om den växande kritiken i sitt eget parti varnade vid KU-sammanträdet i igår därför enligt vad Ekot erfar vänsterpartiets riksdagsman Kenneth Kvist för att det ligger i farans riktning att vänsterpartiet ändrar sig. Om det blir så avgörs när vänsterpartiets partistyrelse sammanträder på fredag. För regeringen är det tråkigt om vänsterpartiet lämnar den stora enighet som funnits men långt värre är det om moderaterna hoppar av. Känsligt inför valet Visserligen vinner regeringen en omröstning i riksdagen även utan moderaterna. Men det är tveksamt om regeringen inför en valrörelse vill tvinga igenom en grundlagsfråga utan att ha det största oppositionspartiet med sig. Att i en valrörelse av moderaterna anklagas för att okritiskt lämna ifrån sig makt till EU lär inte precis vara vad statsminister Göran Persson önskar sig.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista