Så minns vännerna Johannes Brost

1:05 min

Skådespelare Johannes Brost hyllas av vännerna.

– Han kommer saknas något oerhört, det där skrattet och den positiva energin var helt unikt, säger regissören Ulf Malmros,

– Jag älskade honom precis som många andra och har precis haft ett långt samtal med Kjell Bergqvist som är i Thailand. Han kommer att saknas något oerhört, det där skrattet och den positiva energin var helt unikt, säger regissören Ulf Malmros.

Skådespelaren Ola Forssmed, som jobbat med Brost i bland annat TV-serien Rederiet, beskriver honom som en av de "soligaste människorna jag har stött på". 

– Han uppmärksammade alla och ville att alla skulle må bra. Men för att lyckas med då måste han ju givetvis må bäst själv och det misslyckades han aldrig med. Han bjöd på sig själv på alla upptänkliga sätt, säger Ola Forssmed. 

Skådespelaren Ulf Brunnberg, som känt Johannes Brost sedan slutet av 1960-talet, säger att vännen och kollegan var positiv och glad, samtidigt som han stod för vad han tyckte och kände.

– Han var väldigt barnkär. Familjen var primär för honom, och det tyckte jag var ett väldigt bra drag. Det är lätt att bli yrkesskadad när man sysslar med skådespeleri och bara vara narcissist, men det var inte han, säger han till TT.

Helena Bergström spelade mot Brost i Colin Nutleys "Black Jack" 1990 samt i "Änglagård" 1992. Hon minns honom som en "otroligt varm person och skådespelare".

– Den här värmen som han utstrålade som människa sken igenom i alla hans roller och det är en otrolig förlust att vi inte får se honom igen. Självklart tänker jag på hans närstående och beklagar förlusten otroligt mycket, säger hon.

Hans sista roll blev den som gentlemannen Sievert Lindberg i "Fröken Frimans krig" som sändes i SVT under julhelgen och där han spelade mot bland andra Sissela Kyle.

– Så oerhört tråkigt, det var verkligen ledsamt att höra. Han trodde att han skulle bli frisk, säger Kyle, som även regisserat Brost i musikalen "Top hat", till TT.

– Han var en originell och fin skådespelare som var väldigt levnadsglad, och det tycker jag att man känner i hans skådespeleri. Och så var han dessutom en lojal och schysst kamrat. Han var en nyfiken, positiv och glad kille. Det är verkligen en förlust, säger hon.