Strålning och en man.
Arkivbild. Stress och cancer är ett växande forskningsfält. Foto: Dan Hansson/TT och TT.

Så kan stress vid cancer motverkas

1:56 min

Forskning visar att cancer sprids snabbare hos människor med kronisk stress. Därför behövs psykologiskt stöd i vården, enligt Nätverket för gynekologisk cancer.

Barbro Sjölander är ordförande för Nätverket mot gynekologisk cancer och hon menar att en cancerdiagnos kan vara mycket stressande.

– Det är ju en otroligt omskakande för de flesta, en situation med tuffa behandlingar, biverkningar och många frågor om 'vad händer mig mig, familjen och katten?

Stress och cancer är ett växande forskningsfält, där man bland annat visat att cancerceller sprids lättare i kroppen om patienten lider av kronisk stress. Det har också visats att betablockerare som sänker blodtrycket kan ha en bromsande effekt.

Men i väntan på större studier som kan avgöra vilka biologiska förändringar som stress orsakar i kroppen och hur man bäst kan blockera dem, så är det viktigt att hantera stressreaktionerna, säger Barbro Sjölander.

I samarbete med patienter och vårdpersonal har Nätverket mot gynekologisk cancer arbetat fram ett dokument för att informera om vilka behov cancerpatienterna har:

– Jag tror det är väldigt viktigt att man får ett uppföljningsbesök. Att vården verkligen tar sig tid och lyssnar. Men också att man får ett psykologiskt stöd, möjlighet att träffa kurator snabbt. Men framförallt att man får träffa vården igen och att man får tid att ställa frågor för att minimera stress.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista