Positiva tecken inför möte mellan Nord- och Sydkorea

2:18 min

Nordkorea har tackat ja till det första officiella mötet med Sydkorea på två år. Det finns nu flera tecken som tyder på att mötet nästa vecka kan lyckas mjuka upp tonen i konflikten på Koreahalvön.

Nord- och Sydkorea har kommit överens om att hålla ett möte vid i gränszonen på tisdag nästa vecka för att diskutera hur Nordkorea skulle kunna delta i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang i februari.

Mötet blir det första på två år, efter att konflikten om Nordkoreas kärnvapen har hårdnat och sanktionerna mot landet har blivit allt fler. En viktig anledning till att mötet nu kan bli av är antagligen att president Moon Jae-in i Sydkorea har arbetat aktivet för att engagera Nordkorea i samtal igen. I stort sett alla kontakter upphörde under den nu avsatta president Park Geun-hyes regering.

En faktor som kan underlätta för samtalen är att USA:s president Donald Trump kommit överens med den sydkoreanska presidenten om att fördröja de årliga gemensamma militärövningarna, för att göra det möjligt att i stället fokusera på vinter-OS. Ett villkor för att skjuta upp militärövningarna är att Nordkorea inte utför nya provsprängningar eller provskjutningar.

Det gör att uppmärksamheten nu dras från Nordkoreas och USA:s ömsesidiga hot om krig och tillbaka till lokala samarbeten.

Kina spelar sannolikt också en roll i bakgrunden. Medan USA har uttryckt tveksamhet till samtal med Nordkorea så länge landet inte är villigt att ge upp sina kärnvapen, stödjer Kina aktivt de nya samtalen mellan Nord- och Sydkorea.

Sportrepresentanter för Nord- och Syd har bland annat träffats nyligen i samband med vänskapsturneringar i fotboll i kinesiska Kunming.

Kinas regering uppmanar det internationella samfundet att stödja samtal mellan Nord- och Sydkorea sade en representant för Kinas utrikesdepartement sade idag.

Det speciella kinesiska sändebudet till Nordkorea, Kong Xuanyou, blev nyligen befordrad till en av tio vice utrikesministrar i Kina och har idag deltagit i möten i Sydkorea. Han kommer själv från en av gränsprovinserna och den koreansktalande minoriteten i Kina och spelade en roll i de tidigare så kallade sexpartsamtalen om nedrustning i utbyte mot bistånd till Nordkorea.

Men till att börja med ska samtalen mellan Nord- och Sydkorea handla om vinter-OS, och Sydkoreas president balanserar mellan att gå Nordkorea till mötes och att samtidigt behålla den nära alliansen med USA.