Skult
Projektet startas i Uppsala. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Traumavård för flyktingar ska bli bättre

2:09 min

Akademiska sjukhuset i Uppsala startar projekt med mål att vården tidigare ska fånga upp nyanlända som upplevt krig, terror och tortyr.

– Det har att göra med kriget i Syrien, inbördeskriget i Libyen och flykten till Sverige. Det är varför många mår så dåligt, säger Manuel Fernandez, överläkare och projektledare.

Manuel Fernandez menar att de flyktigar som kom till Sverige från 2015 ofta mår väldigt dåligt och att det är viktigt att vården fångar upp de här personerna tidigt.

Nu i januari startar därför ett nytt projekt på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som ska effektivisera vården för nyanlända flyktingar som lider av trauman och psykisk ohälsa.

Projektet har fått ett statligt anslag på 7,5 miljoner kronor och kommer att pågå i tre år. Fokus ligger på att förbättra samarbetet mellan olika aktörer som möter flyktingar, något som Manuel Fernandez tycker har brustit tidigare, både från psykiatrin och andra aktörer.

– Samordningen har varit bristande, ibland helt frånvarande, säger han.

Men nu ska alltså flera aktörer, som primärvård, arbetsförmedlingen och kommuner samarbeta med psykiatrin.

Manuel Fernandez menar att de flyktingar han mött de senaste åren är mer traumatiserade än vad han sett tidigare år - men att psykisk ohälsa ofta stigmatiserat och att få söker hjälp på egen hand.
En del av projektet därför att handla om söka upp flyktingar trauman och erbjuda vård.

I vissa fall kommer vården också kombineras med olika aktiviteter, som exempelvis måleri, eftersom det kan hjälpa patienter att bearbeta sina upplevelser.

Dawod, som egentligen heter något annat, har ingått i en pilot till det projekt som nu startar. Han berättar att det varit svårt för honom att prata om sina känslor, och att måleriet gjorde det lättare.

– Det kan vara så tungt att berätta. Men med färg kan man visa vad man känner och tänker, säger han.

Enligt Manuel Fernandez är det långsiktiga målet att med projektet förbättra integrationen.

– De behöver ha en god hälsa för att kunna lära sig språket och för att kunna få ett jobb eller en praktik, säger Manuel Fernandez.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista