Arkivbild. Paolo Macchiarini
Arkivbild. Macchiarini var verksam på Karolinska institutet i Stockholm under 2010-2016. Foto: Izabelle Nordfjell/TT och David Zalaznik/TT.

Macchiarini anmäld för att ha plågat råttor

0:48 min

Länsstyrelsen har gjort en åtalsanmälan mot den skandalomsusade kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini för djurplågeri. Macchiarini misstänks ha hållit nio råttor vid liv under orimligt lång tid sedan han opererat in konstgjorda matstrupar i dem.

Paolo Macchiarini var försöksledare för ett djurförsök på nio råttor under 2013, som i sin tur ledde till en vetenskaplig artikel som publicerades året därpå.

– En handläggare hos oss har läst en vetenskapligt publicerad artikel där det anges hur försöksdjuren har hanterats, och det har inte överensstämt med det etiska godkännandet, säger Ulrika Geber, landsbygdsdirektör vid Länsstyrelsen i Stockholm till TT.

– Djuren får bara hållas vid liv i relation till hur mycket lidande de får utsättas för, och där har de utsatts för mer lidande än vad som har godkänts.

Har ni granskat Paolo Macchiarinis forskning?

– Vi gör ju kontroll av de etiska godkännanden som finns, säger Ulrika Geber.

Var det en slump att artikeln hittades?

– Det kan inte jag uttala mig om.

Macchiarini var verksam på Karolinska institutet i Stockholm under 2010—2016. Han avskedades efter en uppmärksammad dokumentärserie i SVT där hans forskning kring transplanerade luftstrupar ifrågasattes.

I december i fjol meddelade Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum Göteborg att det så kallade Macchiariniärendet kommer att granskas på nytt sedan två personer begärt att få sina ärenden överprövade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista