Arbetslösheten är nu mycket låg i Japan, enligt Jeremy Osborne. Arkivbild från 2016 då en ny lag trädde i kraft i landet för att få fler kvinnor att fortsätta arbeta.
Arbetslösheten är nu mycket låg i Japan, enligt Jeremy Osborne. Arkivbild från 2016 då en ny lag trädde i kraft i landet för att få fler kvinnor att fortsätta arbeta. Foto: Said Karlsson/TT

Tokyobörsen slår rekord

2:01 min

Den japanska börsen slog rekord i dag, med högsta noteringen på ett kvartssekel.

– Aktieutdelningarna är på rekordnivåer, säger Jeremy Osborne, investeringschef på FIL Investments i Tokyo.

Efter fem år med omfattande reformer, de så kalllade Abenomics, ser det allt bättre ut för problemekonomin Japan.

Jeremy Osborne, investeringschef på FIL Investments i Tokyo, kan faktiskt lätt räkna upp en lång rad positiva tecken.

Tillväxten är god. Börsen och aktieutdelningarna: Upp, upp, upp. Arbetslösheten: Mycket låg. Statens inkomster: Ökar.

Det är nåt nytt från Japan som stagnerat länge. Turismen till Japan är Femdubblad, med alla de inkomster det för med sig. Och snart är det OS.

Och den som tar åt sig äran är premiärminstern Shinzo Abe, med sitt reformprogram Abenomics, som framför allt syftar till att få upp inflationen. Men dit har Abe hittills bara nått halvvägs: inflationen är cirka 1 procent, målet är 2 procent.

På lång sikt ser det sämre ut. Betydligt sämre.

Marie Söderberg är professor och chef för Japan-institutet på Handelshögskolan i Stockholm.

– I dag är japanerna 125 miljoner. Japan minskar med en storlek av Norges befolkning inom de närmaste åren. Man har en målsättning att vara över 100 miljoner år 2050, men det är inte säkert att man lyckas, säger hon.

Allt färre japaner jobbar och försörjer de äldre. Ett stort ekonomiskt problem. Ökad invandring skulle kunna bidra till att lösa det. Men opinionen är emot det.

Återstår bara en sak: Jämställdhet. Om fler kvinnor jobbade skulle många av Japans ekonomiska problem lösas.

– Det krävs en mentalitetsförändring. Men den konservativa regeringen har ändå väljarna att ta hänsyn till. Och de vill absolut ha ekonomisk tillväxt. Så de kommer att tvinga fram beslut som gynnar tillväxt, säger Marie Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista