Kyrkogård
Foto: Leif R Jansson / TT

Trängseln på bårhusen ökar

Svenskarna är fortfarande långsammast i världen när det gäller att begrava sina döda. Och värre blir det. Det tar nu i genomsnitt tre veckor, 21,7 dagar, innan den avlidne kommer i jorden eller kremeras.

Därmed har tiden mellan dödsfall och begravning ökat med en dag sedan 2015, fem dagar sedan 2012 och sju dagar sedan 2001, visar statistik från Sveriges begravningsbyråers förbund (SBF). En lagändring 2012 med syfte att förkorta väntetiderna fick inte avsedd effekt.

– Den främsta orsaken är att de allra flesta anhöriga vill ha begravningen på en fredag. Och vi har bara fyra fredagar per månad, så det blir snabbt fullt, säger Ulf Lernéus, direktör på SBF, till tidningen Dagen.

Annorlunda fungerar det på kontinenten. I Frankrike, Belgien och Holland tar det i genomsnitt fem dagar att begrava de döda. Danskarna är också ganska snabba: åtta dagar mellan dödsfall och begravning. I Norge handlar det om cirka två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista