Vicekanslern i Österrike backar från flyktingutspel efter kritik

1:49 min

I Österrike har den nye vicekanslern, Heinz-Christian Strache, väckt uppseende med ett förslag om att asylsökande ska placeras i inhägnade militärkaserner som de bara får lämna under dagtid.

Nu backar han från sina uttalanden i samband med förslaget.

Heinz-Christian Strache som leder det nationalistiska och invandringskritiska Frihetspartiet, FPÖ, utvecklade ett initiativ från en partikollega.

– Man kan mycket väl tänka sig ett krav på att de efter en viss tid på kvällen inte får lämna kasernen, sa Heinz-Christian Strache efter att ha uttryckt stöd för tanken att nedlagda militärförläggningar skulle kunna användas som boenden för asylsökande.

Frågan kom upp efter ett omstritt uttalande från blivande gruppledaren för FPÖ i parlamentet, Johann Gudenus, som för en tid sedan talade om att placera flyktingar i utkanten av Wien. Det skulle minska invandringen om man visade att det inte är så gemytligt i Österrike, hävdade Gudenus.

Efter kritik har Strache backat från sina uttalanden i intervjun och sagt att det inte är aktuellt med masslogi för asylsökande.

Den nybildade koalitionen mellan högerpopulistiska FPÖ och konservativa ÖVP har just avslutat sina första regeringsöverläggningar, där flykting- och migrationspolitiken stod högt på dagordningen.

Ett av den nya regeringens första lagförslag handlar om att minska barnbidrag för EU-migranter vars barn är kvar i hemlandet. Besparingarna ska användas för att sänka låginkomsttagares bidrag till arbetslöshetsförsäkringen.

Andra omdiskuterade åtgärder i partiernas koalitionsöverenskommelse gäller om möjligheten att ta asylsökandes värdesaker i beslag för att finansiera deras uppehälle och att genomsöka deras mobiltelefoner för att kontrollera identiteten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista