danske bank
Foto: TT.

Danske bank: Bostadspriserna i Sverige kommer att sjunka ytterligare

1:21 min

Danske bank skriver i dag ytterligare ner sin prognos för tillväxten i Sverige. Och det är de fallande bostadspriserna som gör banken till den mest pessimistiska prognosmakaren.

Danske bank tror att bostadspriserna i Sverige kommer att fortsätta att sjunka i år och att prisfallet totalt kommer att hamna någonstans mellan 15 och 20 procent.

Det kommer, enligt bankens makroekonomer, att leda till ett minskat bostadsbyggande och eftersom byggbranschen på senare tid har bidragit rejält till den svenska tillväxten så tror Danske bank nu att Sveriges BNP i år bara kommer att öka med 1,6 procent, en minskning med 0,3 procentenheter från den förra prognosen i höstas.

Med sina 1,6 procents tillväxt så skiljer Danske bank ut sig markant från dom konjunkturprognoser som kom före jul. Statliga Konjunkturinstitutet och Riksbanken tror båda på en nästan dubbelt så hög tillväxttakt i år, 2,9 procent.

Deras bedömning är å andra sidan att det mest troliga är att boprisfallet kommer att stanna upp. Även andra prognosmakare, organisationerna Svenskt Näringsliv och LO, och dom båda bankerna SEB och Swedbank, som alla kom med sina konjunkturbedömningar under senhösten tror på en betydligt högre tillväxt i år än vad som sägs i dagens prognos från Danske bank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista