Mässling
Foto: TT

Fakta om mässling – antalet smittade i Sverige sjönk på 1980-talet

Mässlingen klassas som eliminerad i Sverige av världshälsorganisationen, WHO. Trots det drabbas svenskar av sjukdomen med jämna mellanrum.

Antalet drabbade är dock generellt mycket lågt, 2016 rapporterades endast tre fall.

Det sista svenska dödsfallet relaterat till mässlingen rapporterades 2013, då en man som led av annan sjukdom smittades och avled.
Dödsfall i Sverige innan dess ligger så sent tillbaka som i slutet på 80-talet.

Innan den allmänna vaccinationen av barn infördes 1971 gick mässlingen i vågor, med toppar var tredje till femte år och tiotusentals rapporterade fall. Antalet dödsfall var under början av 1900-talet flera hundra per år.

När den allmänna vaccinationen införts sjönk antalet smittade dramatiskt.
1981 rapporterades 3540 fall. Mot slutet av 1980-talet var antalet smittade inte långt från idag.

För att eliminera mässlingen från ett land och hindra att sjukdomen sprids igen krävs att mellan 90 och 95 procent av befolkningen är vaccinerad och immun. 2016 var den generella vaccinationsgraden i Sverige 97 procent, men siffran kan vara lägre bland vissa grupper.

I Europa skiljer sig vaccinationsgraden och därmed även mässlingens utbredning mellan olika länder.

Tyskland, Grekland, Italien och Rumänien utmärker sig med en lägre vaccinationsgrad och ihållande mässingsutbrott. I Tyskland och Italien riskerar man sedan förra året därför höga böter att avsiktligt låta bli att vaccinera sitt barn mot mässling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista