En man och demonstranter.
Oriol Junqueras har varit frihetsberövad i två månader. Foto: Paul White/TT och Manu Fernandez/TT.

Spansk domstol: Junqueras fortsatt frihetsberövad

1:21 min

Kataloniens avsatte vice regionpresident Oriol Junqueras kommer även fortsatt att vara frihetsberövad, det beslutade Spaniens högsta domstol i dag. Junqueras har varit frihetsberövad i två månader medan en förundersökning om hans inblandning i den katalanska självständighetsrörelsen pågår.

Oriol Junqueras har önskat bli frigiven på grund av den förändrade politiska situationen i Katalonien.

Hans parti Esquerra republicana de Catalunya väntas bilda regering med Carles Puigdemonts partikoalition på självständighetssidan efter valet i december och Junqueras har nämnts som en möjlig nästa regionpresident. 

Men nu är han alltså fortsatt frihetsberövad, misstänkt för uppror och uppvigling samt missbruk av offentliga medel i samband med självständighetsförklaringen i oktober.

Åklagaren säger att det finns en risk att Junqueras fortsätter med den olagliga politiska verksamheten, om han släpps.

Kommentarerna från självständighetssidan i dag är hårda och bittra. Carles Puigdemont har twittrat att de frihetsberövade inte är politiska fångar utan snarare Spaniens "gisslan".

Den nya katalanska regeringen är tänkt att tillträda den 17 januari, men det största partiet Ciudadanos som är emot självständighet, har inte tillräckligt stöd för att bilda en regeringskoalition.

Samtidigt har flera politiker på självständighetssidan delgetts misstanke om brott på grund av självständighetsförklaringen och därför är läget inför regeringsbildningen är fortsatt oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista