Trump vill ha 145 miljarder för att bygga mur

1:35 min

President Trump försöker pressa Demokraterna att bevilja finansiering för byggandet av en mur på gränsen till Mexiko. Utan Demokraternas stöd kommer en sådan finansiering aldrig gå igenom och nu satsar presidenten allt på ett kort.

Totalt begär Trumpadministrationen 33 miljarder dollar, motsvarande 270 miljarder kronor, för att öka övervakningen vid USA:s södra gräns.

Den största delen av de pengarna, motsvarande 145 miljarder kronor, ska användas för att bygga presidentens stora symbolfråga och vallöfte: muren.

Därtill vill Trump anställa 10 000 nya gränsvakter och få igenom tuffare asyllagar.

Listan på önskemål har lämnats till Demokraterna som en del i förhandlingarna för en kommande budget.

I gengäld ska Demokraterna få stöd för en ny lag gällande de runt 800 000 människor som kommit till USA illegalt som barn, så kallade Dreamers.

De personerna saknar idag lagstadgad rätt att vistas i USA, trots att de länge arbetat eller studerat i landet och trots att de kan ha kommit till USA som spädbarn eller som mycket unga.

Att ge de människorna utökade rättigheter står högt upp på Demokraternas önskelista.

Att Trump nu använder hundratusentals Dreamers som en bricka i spelet för att få finansiering till den omdebatterade muren har retat gallfeber på Demokraterna.

Demokraten Richard Durbin menar att presidentens agerande mycket väl kan leda till att förhandlingarna låser sig och att vissa federala myndigheter måste stängas.

"Det är skandalöst att Vita huset underminerar månader av arbete över partigränsen", skrev han i ett uttalande. 

Nancy Pelosi, Demokraternas ledare i representanthuset, skrev att "pengarna för en mur kan användas mycket bättre på andra ställen".

Donald Trump har investerat en stor portion politiskt kapital i frågan om en mur, men efter att ha misslyckats med att få Mexiko att betala för den måste han ha Demokraternas stöd för att kunna finansiera den.

Nu är frågan: Vem kommer blinka först?