Stadsbild.
Finlands huvudstad Helsingfors med domkyrkan i bakgrunden. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD/TT

Nya krav på arbetslösa i Finland

1:46 min

Ett nytt system för arbetslösa i Finland väcker enormt motstånd. Det handlar om villkor för hur aktiva arbetssökande ska vara för att få stöd.

Över 100 000 personer har nu skrivit på ett medborgarinitiativ för att omkullkasta den nya modellen.

Vid årsskiftet trädde ett nytt system för arbetslösa i kraft i Finland, där det ställs nya krav för att inte bli av med en del av sitt stöd.

Den som inte har ett jobb under en period på tre månader är tvungen att ha arbetat arton timmar, tjänat in en viss summa på företagarverksamhet eller ha deltagit i sysselsättningsfrämjande service - det kan handla om utbildning eller studier till exempel i fem dagar.

Det går inte att kombinera dessa utan den arbetslösa ska ha arbetat eller ha deltagit i specifika aktiviteter.

Om inte den arbetslösa uppfyller de här kriterierna kan arbetslöshetsunderstödet sjunka med knappt fem procent under 65 dagar.

Aktiveringsmodellen, som den kallas i Finland, har kritiserats hårt. Den godkändes i riksdagen den 19 december och dagen efter sattes ett medborgarinitiativ igång.

50 000 underskrifter behövs för att ärendet ska tas upp i riksdagen och nu har över 100 000 personer skrivit under det.

I medborgarinitiativet sägs att den arbetssökande inte själv har makt att bestämma över en rekryteringsprocess, utan att det är arbetsgivaren som har det.

En annan aspekt handlar om regionala skillnader: det finns inte på alla orter sådan aktivitet som skulle räknas till godo enligt det nya systemet. Också från fackligt håll har kritiken varit massiv.

Finlands största löntagarcentralorganisation, FFC, har gått hårt åt det nya systemet och ifrågasätter den extra byråkrati som det innebär för den arbetslösa.

Regeringen för sin del hoppas att 8 000 personer ska sysselsättas genom den nya modellen - där syftet är att bryta en spiral av långa perioder med arbetslöshet.

Det finns vissa grupper av arbetslösa som inte berörs, till exempel de som tar hand om en anhörig eller som väntar på ett beslut om sjukpension.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista