Donald Trump
Foto: Saul Loeb/TT

Uppgift: USA fryser bistånd till palestinier

USA fryser 125 miljoner dollar, runt en miljard svenska kronor, i bidrag till FN:s hjälpinsatser för palestinska flyktingar. Det rapporterar nyhetssajten Axios med hänvisning till flera diplomatiska källor.

Det motsvarar ungefär en tredjedel av det här amerikanska biståndet och skulle ha betalats ut till FN-organet UNRWA den 1 januari. Utbetalningen stoppades av president Donald Trumps regering i avvaktan på en utvärdering av USA:s bistånd till den palestinska myndigheten, enligt Axios.

Men uppgiften förnekas av en källa som Reuters talat med på USA:s inrikesdepartement.

- Bara för att de inte ha fått pengarna när de förväntat sig det betyder inte det att betalningen är inställd. Diskussioner pågår, och vi har fram till i mitten av januari att fatta ett slutgiltigt beslut.

En talesperson för UNRWA säger att FN-organet inte informerats om något direkt beslut från USA. Men i FN nyligen sade USA:s ambassadör att USA planerar att kapa stödet till UNRWA.

USA använder i allt högre grad bistånd som ett verktyg för att driva igenom sin utrikespolitik och har flaggat för ett kapat stöd till det palestinska styret.

"De vill inte ens förhandla fram ett långvarigt fredsavtal med Israel", skrev Donald Trump i ett Twitterutfall nyligen där han hotade att dra in biståndet som i fjol uppgick till motsvarande 2,6 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista