En skog av poppel. När det gäller trädplantering ur ett politiskt perspektiv har poppel varit särskilt populär eftersom den kan öka flera meter under en tjänstemans femårsperiod.
När det gäller trädplantering ur ett politiskt perspektiv har poppel varit särskilt populär eftersom den kan öka flera meter under en tjänstemans femårsperiod. Foto: CC Images

Kinas nya mål: 43 procent skog till 2050

Trädplantering används flitigt i politiska kampanjer
1:47 min

Kinesiska myndigheter har satt upp nya mål för skogsplantering. Trädplantering har använts flitigt i många politiska kampanjer i Kina och enligt nya löften ska landet täckas till 43 procent av skog år 2050. Forskare är dock skeptiska till siffrorna.

Kinas nya plan för skogsplantering ska leda till att landet är täckt till 43 procent av skog år 2050, meddelade chefen för den statliga skogsadministrationen, Zhang Jianlong, vid en konferens på fredagen.

Enligt officiella siffror täcks Kina redan till mer än 20 procent av skog –verkliga observationer visar något annat. Men så saknas också en enhetlig definition av vad skog är.

En internationell forskningsstudie publicerad i maj 2017 av brittiska The Royal Society klassade mindre än en tiondel av skogsökningen mellan 2000 och 2010 som skog, om man med skog menar en yta som till mer än hälften täcks av mer än fem meter höga träd.

Studien visade att ännu inte planterad skog samt buskplanteringar också räknades in i den kinesiska skogen. Forskarna varnade för att skog i Kina i stor utsträckning planteras på områden som är olämplig för trädplantering. Andra studier pekar på att skogsplanteringskampanjer kan skada befintliga ekosystem.

I Kina är gamla skogar med fungerande ekosystem en verklig sällsynthet. Vanligare är glesa planteringar av snabbväxande träd där marken emellan kan vara torr och hård. På många platser i Kina syns döda nyplanterade träd och trädarter planterade på fel breddgrad eller i fel miljö.

Men trädplantering har haft en viktig symbolisk plats i politiska kampanjer ända sedan Mao Zedongs tid. Snabbväxande poppel har varit särskilt populär eftersom den kan öka flera meter under en tjänstemans femårsperiod.

Kommunistpartiledaren Xi Jinpings löfte på den senaste partikongressen om att Kina ska vara ”rikt, starkt, demokratiskt, kulturellt avancerat, harmoniskt och vackert” år 2050 har sannolikt sporrat administrationen till det senaste skogslöftet, kanske i ett försök att skapa en officiell definition av ”vackert”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".