Sexbrottsdömd taxichaufför släpps i London. En Londontaxi.
Sexbrottsdömd taxichaufför släpps i London. Foto: Tom Ireland/TT

Brittisk våldtäktsman släpps fri – väcker starka känslor

1:38 min

En av Storbritanniens värsta sexbrottslingar ska släppas fri från fängelset eftersom han inte längre bedöms vara farlig för allmänheten. Beslutet väcker starka känslor hos framför allt många av kvinnorna han förgripit sig på.

Han är ökänd i Storbritannien som taxichauffören som förgrep sig på unga kvinnor som han hämtade upp på nätterna. Det skedde mestadels i nöjeskvarteren kring West End i London under åren 2002 till 2008.

Han lurade flera av kvinnorna att han vunnit pengar och bjöd på champagne som var spetsad med droger. Drygt 80 kvinnor anmälde honom men han fälldes endast för att ha gett sig på tolv kvinnor. Han dömdes bland annat för våldtäkt och sexuella övergrepp till minst åtta års fängelse men enligt domen skulle han inte släppas fri förrän han bedömdes vara ofarlig för kvinnor. Den dagen har nu kommit, enligt den nämnd som ansvarar för beslutet.

Många av kvinnorna som anmälde honom är chockade. Det säger Kim Harrison som var advokat för elva av kvinnorna, till BBC.

– Kvinnorna är överraskade. De hade blivit lovade att han skulle sitta inne under en väldigt lång tid, säger advokaten Kim Harrison.

Hon anser dessutom att 60-årigen fortfarande bör ses som en fara för allmänheten. Harrison vill också att flera av fallen som aldrig ledde till åtal ska öppnas igen.

Ordföranden för den nämnd som fattat beslutet att ha ska släppas fri säger att dess uppgift bara är att bedöma om han är ofarlig i nuläget oavsett vad han gjort tidigare. 60-åringen har suttit mer än åtta år i fängelset och har därför rätt att släppas fri om han inte utgör någon fara, enligt den dom som föll 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista