Curiosity
Foto: NASA.

Forskare: Bilderna från Mars är onekligen spännande

1:23 min

De nya bilderna från Mars yta, som föreställer något som liknar fossil har skapat förtjusning i forskarvärlden.

– Det påminner en del om så kallad spårfossil som vi har här på jorden, säger paleontologiprofessorn Mats Eriksson.

Mats Eriksson är professor i paleontologi vid Lunds universitet, han håller med andra forskare om att bilderna från landfarkosten Curiosity påminner om fossiler som består av spår efter organismers rörelse och aktivitet.

– Min första tanke när jag ser bilderna är att det ser onekligen spännande ut, jag tycker att det påminner en del om så kallad spårfossil som vi har här på jorden, säger Mats Eriksson.

I första steget gäller det nu att ta reda på om det som Curiosity hittat är biologisk eller geologisk fossil, det vill säga om fossilen kommer från en levande organism eller inte. Mats Eriksson, professor i paleontologi tycker det vore spännande om det visade sig vara en fossil på Mars, men han är också skeptisk.

– Det ser inte helt organiskt ut på alla bilder. Det skulle kunna vara så att det här helt enkelt är fossilliknande men helt oorganiska strukturer. Det är något vi kallar för pseudo-fossil, alltså att det ser ut som rester av en gång levande djur men det har inget organiskt ursprung alls, och det är inte alls ovanligt på jorden heller.

Och även om forskare skulle lyckas visa att lämningen kommer från en levande organism så kan det, enligt Mats Eriksson, vara svårt att avgöra vad för typ av organism spåret kommer ifrån.

– Problemet med just spårfossil är att det är väldigt sällan man hittar själva spårtillverkaren så det är alltså väldigt svårt att få identifikation på vad det är för organism som har tillverkat spåret, säger Mats Eriksson, professor i paleontologi vid Lunds universitet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista