Två skadade i explosion vid tunnelbanestation

1:04 min

Två personer, en man i 60-årsåldern och en kvinna i 45-årsåldern, skadades i en explosion vid tunnelbanestationen Vårby Gård utanför Stockholm. Båda fördes till sjukhus och mannen har avlidit av sina skador.

Det var 11.07 på söndagsförmiddagen som en polispatrull larmade att man påträffat en man med skador som verkade vara från en explosion.

– Mannen är allvarligt skadad och förd till sjukhus. Han var i sällskap med en kvinna som också fördes till sjukhus, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen till Ekot.

Det har senare framkommit uppgifter att det har legat något föremål på marken som mannen plockat upp och det är det föremålet som exploderat och skadat honom.

P4 Stockholms reporter Urban Hamid har pratat med personer på platsen och enligt vittnen färdades mannen och kvinnan på cykel och mannen ska ha sträckt sig efter en väska på marken och då smällde det.

– Vi har spärrat av tunnelbanestationen, vi har förbikörning där och vi har spärrat av torget utanför. Vi har även bombtekniker på plats som ska undersöka vad det är för något och säkra så att det inte finns något ytterligare liggande där.

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord men polisen misstänker inte att händelsen är terrorrelaterad. 

– Nej, och vi tror inte att detta är specifikt riktat mot någon, säger Sven-Erik Olsson till Ekot.

Kan det vara någon fyrverkeripjäs?

– Jag vet inte, men det har uppenbarligen varit så kraftig explosion att mannen har skadats allvarligt.

Totalt sex ambulanser skickades till Vårby Gård.

– Räddningstjänsten har avslutat uppdraget på platsen men behåller beredskap ifall något ytterligare skulle hända, säger Nina Janowic, teamledare på SOS Alarm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista