Färre sökte asyl i Norden förra året
Foto: TT.

Färre sökte asyl i Norden förra året

2:17 min

Totalt sett minskade antalet asylsökande i Norden under 2017. Det gjorde det även i Sverige.

Den danska integrationsministern Inger Støjberg kunde häromdagen nöjt konstatera att bara knappt 3 500 personer sökte asyl i Danmark ifjol. Det är den lägsta siffran på nio år. Sedan 2015 har den danska regeringen genomfört 67 skärpningar på invandrings- och integrationsområdet och enligt ministern är det dem som nu ger resultat.

I ett pressmeddelande skriver hon att den hårdare danska linjen blivit känd utanför landets gränser och det var precis den effekt hon ville se. Under flyktingkrisen 2015 sökte drygt 21 000 personer asyl i Danmark.

Även i Finland har antalet asylsökande minskat under förra året.

De officiella siffrorna för antalet asylsökande kommer i mitten av januari, men enligt de preliminära siffrorna fick Migrationsverket i Finland år 2017 omkring 2000 helt nya ansökningar och cirka 1000 som är så kallade internt förflyttade, det vill säga sökande som först har anlänt till Grekland eller Italien. Där till kommer 2000 personer som har lämnat in en ny ansökan.

Av de 5000 asylansökningarna i Finland förra året var alltså knappt hälften helt nya asylansökningar. För tillfället finns de cirka 13 500 asylsökande i Finland

Norge och Island har båda upplevt en marginell ökning av antalet asylsökande under 2017, men för Norges del sjönk inströmningen till historiskt låga nivåer i slutet av året.

2015 var det över 31 000 personer som sökte skydd i Norge. 2017 var det bara drygt en tiondel så många, drygt 3 500. Utlendingsdirektoratets prognos för 2018 är en ytterligare minskning, ner till 3 000 asylsökande. Det sjunkande antalet ankomster har gjort att Norge det senaste året har kunnat minska antalet asylmottagningar med två tredjedelar. Ännu fler ska stängas de kommande tre månaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista