Zuma
Foto: DAWOOD SALIM

Sydafrikas parlament ser över regler för hur president avsätts

1:35 min

Utsikterna för Sydafrikas president Jacob Zuma att sitta kvar fram till valet 2019 ser allt mörkare ut.

I dag meddelade Sydafrikas parlament att de ska se över sina regler för hur landets president avsätts.

Det var efter ett domstolsutslag strax innan nyår där Sydafrikas författningsdomstol slog fast att parlamentet misslyckats med att hålla president Jacob Zuma ansvarig, som parlamentet i dag meddelande att de ska se över hur processen egentligen ser ut när en president ska avsättas.

Domstolens beslut kom efter att Zuma överlevt flera misstroendeomröstningar i parlamentet, trots att varit föremål för en lång rad korruptionsanklagelser, och domstolen gav parlamentet sex månader att bringa klarhet i procedurerna. Så nu ska ett utskott gå till botten med frågan.

Beslutet att se över reglerna ökar trycket på Jacob Zuma, vars maktbas försvagats sen han avgick som regeringspartiet ANC:s ordförande i december. Många ser honom som en belastning för ANC och en mäktig falang inom partiet vill ha honom avsatt från presidentposten i god tid innan nationella valen nästa år.

Samtidigt har han visat sig vara en politisk överlevare av rang, som förutom att ducka flera misstroendeomröstningar också har lyckats förhala en rad rättsprocesser som, om de tilläts komma till avslut, skulle kunna göra det omöjligt för honom att sitta kvar - en sådan är den kallad state capture, där Zuma anklagas för att ha låtit en mäktig affärsfamilj ha direkt inflytande över regeringens arbete.

ANC:s nye ordförande Cyril Ramaphosa har lovat att slå ner hårt på korruptionen som brett ut sig inom ANC under Jacob Zuma. Samtidigt måste han hålla ihop partiet för att kunna vinna valet nästa år. Ett parti där Zuma har kvar många anhängare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista