Arkivbild. Bilden är från en självmordsattack utfördes mot en diplomatbil i Kabul 2015.
Arkivbild. Bilden är från en självmordsattack utfördes mot en diplomatbil i Kabul 2015.

Antalet självmordsattacker under 2017 det lägsta på fyra år

1:57 min

Antalet självmordsattacker var förra året det lägsta sedan 2013. Det visar en undersökning gjord vid institutet för säkerhetsstudier vid universitetet i Tel Aviv.

Förra året dödades över 4 300 människor i 348 självmordsattacker runt om i världen och flest attacker utfördes av IS, al-Qaidaanknutna grupper och Boko Haram. Året innan inträffade 469 dokumenterade självmordsdåd. 

Trots en rejäl minskning av antal självmordsattacker visar statistiken att fler flickor och kvinnor är förövare.

2016 gjorde sig 77 flickor och kvinnor skyldiga till självmordsdåd och under 2017 hade siffrorna nästan fördubblats, till 137.

De flesta självmordsdåd sker fortfarande i Mellanöstern, främst i Irak och Syrien, men orsaken till det kraftigt ökade antalet kvinnliga självmordsbombare finns främst i Västafrika.

Enligt forskarna vid Tel Avivs universitet är det främst terrorgruppen Boko Haram som i större utsträckning använt sig av kvinnor vid självmordsdåd. De har tvingat flickor och kvinnor att, i de flesta fallen, sätta på sig sprängbältet eller sprängvästar för att sedan detonera dem i folkmassor eller vid vägspärrar. Västafrika var ett av få områden där antalet självmordsdåd ökade förra året.

Även om Mellanöstern fortsatt är den region där flest självmordsattacker utförs  minskade de med med än hälften förra året jämfört med 2016, från 298 till 135. Siffrorna inkluderar bara självmordsdåd som är bekräftade av till exempel myndigheter, och inte sådana som enbart terrorgrupperna påstått sig utfört.

Forskarna som sammanställt studien konstaterar att även om antalet självmordsdåd minskade under 2017 är det fortsatt den form av terror som är svårast att skydda sig mot.

De konstaterar också att det återstår att se i vilken utsträckning terrorgruppen IS kan fortsätta med sina många blodiga dåd, nu när de förlorat nästan samtliga av sina områden där i stort sett alla deras terrorattacker planerats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista