Martin Schultz och Angela Merkel.
Martin Schultz och Angela Merkel. Foto: TT

Samtal för att bilda regering inledda i Berlin

1:43 min

I Berlin inleddes idag de formella samtalen mellan kristdemokrater och socialdemokrater i försöken att bilda en ny koalitionsregering.

Mer än tre månader efter förbundsdagsvalet är otåligheten stor. Den här gången måste processen gå snabbare betonade SPD-ledaren Martin Schulz när han tog emot sina partiledarkollegor i SPD-högkvarteret.

– Tyskarna har rätt att vänta sig att det ska gå snabbt, sa socialdemokraternas partiledare Martin Schulz.

Samtidigt är den stora utmaningen för honom att få med sig det egna partiet där stora delar är mycket skeptiska till ytterligare fyra år tillsammans med Angela Merkel och kristdemokraterna. Själv har Schulz gjort en helomvändning, från att kategoriskt avfärda en ny stor koalition till att överväga det alternativet, även om han betonar att samtalen är helt förutsättningslösa.

För Merkel och kristdemokraterna står det bara mellan en majoritetsregering eller nyval. Inga former av minoritetsstyre är aktuella.

Brända av höstens utdragna förhandlingar med liberaler och gröna, som till slut kollapsade, har man kommit överens om tight färdplan den här gången.

– Jag är övertygad om att det kan lyckas, sa Merkel inför dagens samtal.

Till och med torsdag ska man fokusera på 13 teman och försöka hitta underlag för en gemensam politik. De svåraste områden väntas bli flykting- och migrationspolitiken och socialdemokraternas krav på en grundläggande förändring av sjukförsäkringen.

Om två veckor kommer socialdemokraterna att överlägga om resultatet av sonderingssamtalen vid en extra partikongress innan man går vidare till formella koalitionsförhandlingar. Därefter ska också partimedlemmarna få säga sitt.

Tidigast till påsk väntas en ny regering kunna vara på plats i Berlin men det är långt ifrån säkert att det går i lås. För att skapa förhandlingsro har parterna enats om att lägga locket på medan samtalen pågår. Under de förra förhandlingarna läckte delegationerna som såll, vilket underblåste misstro och svårigheter att komma överens.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista