Trond Giske.
Trond Giske lämnar nu sin post som vice ordförande för norska socialdemokraterna. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT
#metoo

Norska toppolitikern Trond Giske avgår efter anklagelser

1:34 min

Trond Giske, vice ordförande i norska socialdemokraterna, meddelade på söndagen att han avgår och lämnar sin tjänst som ordförande för Arbeiderpartiet.

Han stängdes av från sin post den 2 januari efter ett krismöte i partiets styrelse med anledning av anklagelser om sexuella trakasserier i kölvattnet av #metoo.

Då beslutades också att en utredning skulle startas och att Giske skulle vara avstängd på obestämd tid tills utredning är klar.

Han har nu tillsammans med sin familj beslutat att inte återgå om det skulle bli aktuellt efter utredningen då trycket sedan dess har blivit för hårt.

"Jag har bestämt att lämna partiet permanent och lämnar även min tjänst som ordförande för Arbeiderpartiets ekonomiska fraktion till förfogande. Jag har informerat partiledare Jonas Gahr Støre om mitt beslut" skriver han på söndagskvällen i ett inlägg på sin Facebooksida.

Enligt Giske har bördan blivit för stor för de han älskar mest, det är svårt för dem att leva med bilden som ritats upp av honom, skriver han.

"Den främsta anledningen till att jag gör det här är att det är omöjligt för mig och familjen att fortsätta stå under det tryck vi har varit under de senaste veckorna." skriver han i inlägget. 

Han gör det även av hänsyn till partiet:

"Jag hoppas mitt beslut tillåter medlemmar och fackliga representanter att återigen använda krafterna för att skapa det samhälle vi är passionerade för."

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista