Trond giske
Foto: Alley, Ned/TT
Efter metoo-kampanjen

Norsk toppolitiker avgår efter anklagelser

1:34 min

Efter anklagelser om sexuella trakasserier väljer en av Norges ledande socialdemokrater, Trond Giske, att lämna sina tyngsta uppdrag.

Trond Giske är en riktig tungviktare inom Arbeiderpartiet. Han har tidigare varit näringsminister och är vice ordförande i partiet sedan 2015.

I kölvattnet av metoo-kampanjen har allt fler kvinnor inom Arbeiderpartiet vittnat om det de upplever som sexuella trakasserier från Trond Giske. Till exempel har en kvinna berättat om hur hon som 23-årig praktikant under en officiell utlandsresa utan förvarning trycktes upp mot en vägg av den 20 år äldre Giske och fick en oönskad tungkyss.

Ekot rapporterade i tisdags att Arbeiderpartiets ledning har tagit allvarligt på anklagelserna och tillfälligt stängt av Trond Giske.

Nu meddelar den sextrakasseri-anklagade politikern själv via Facebook att han permanent lämnar posten som vice ordförande i Arbeiderpartiet och att han ställer platsen som partiets finanspolitiske talesman till förfogande.

Giske förklarar avgången med den stora pressen på honom och hans familj.

Partiledaren Jonas Gahr Støre skriver i ett pressmeddelande på söndagskvällen att han har gett vice ordföranden rådet att avgå, och att han stödjer att så sker.

Trond Giske meddelar att han ser fram mot att ge sin version av vad som har hänt. Samtidigt ber han återigen om ursäkt för att hans agerande har lett till obehag för andra.

51-årige Trond Giske har av många setts som en möjlig framtida partiledare. Just nu verkar det dock inte sannolikt att han någonsin kommer väljas till ledare för sitt parti i Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista