Fler bidragstagare fick jobb när robot tog över ansökningar om stöd

2:01 min

Förra året betalade Trelleborgs kommun ut mindre i bidrag, samtidigt som fler bidragstagare fick jobb.

Framgångarna beror delvis på att datorer tagit över ansökningarna om försörjningsstöd.

– Det är fantastiskt, vi har verkligen visat att det går, säger Eleonore Schlyter, enhetschef på Arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg.

I dag är det en robot – en algoritm – som tar hand om försörjningsstödet i Trelleborg.

Roboten kontrollerar ansökan genom att koppla upp sig mot till exempel Skatteverket och Arbetsförmedlingen, och kan snabbt avgöra om den som sökt har rätt till bidrag eller inte.

– För roboten tar det i snitt en minut att göra allt, säger Eleonore Schlyter.

Blev medarbetarna stressade när de skulle tävla mot roboten?

– Ja, lite så var det faktiskt, säger hon.

Bidragshandläggarna på kommunen har blivit färre. Roboten kan ta hand om huvuddelen av jobbet. Istället har man anställt folk som hjälper bidragstagare att komma i arbete igen.

Förra året, när robotmedarbetaren var med, gick 450 trelleborgare från bidrag till jobb – det är kommunrekord.

Siffran för fem år sedan låg på 168 personer från bidrag till jobb.

– Det känns fantastiskt. Det är att göra kommunens ekonomi bättre, se till att folk har ett arbete att gå till och dessutom se till att näringslivet kan växa. Det är en win, win, win, säger Patrik Möllerström, enhetschef på Arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg.

Robotar, eller algoritmer, kommer att styra fler och fler beslut i samhället. Framtidsforskaren Anders Ekholm på Institutet för framtidsstudier ser positivt på utvecklingen, men vill också peka på att algoritmer inte klarar allt.

– Framförallt att ta hänsyn till särskilda omständigheter, det kommer en algoritm ha svårt att göra. Så det är viktigt när man bygger algoritmbaserade system att man kommer ihåg att det måste finnas biflöden som är helt manuella. För det kommer alltid finnas situationer som inte låter sig fångas i data så enkelt, säger Anders Ekholm på Institutet för framtidsstudier.