Silvio Berlusconi.
Foto: Antonio Calanni/TT

Berlusconi med i bakgrunden inför valet i Italien

1:56 min

Italien går till val den fjärde mars och det ser ut att bli huvudsakligen tre alternativ att välja på. Nu har högerns koalition inför valet presenterats och där finns Silvio Berlusconis parti med.

Nu är det officiellt att fyra partier bildar koalition på högersidan, där ingår Silvio Berlusconis centerhögerparti Forza Italia och Matteo Salvinis invandringsfientliga Lega Nord.

Silvio Berlusconi kan inte själv kandidera, men han finns med i bakgrunden. Igår la partiledarna i den nya koalitionen grunden till ett gemensamt partiprogram.

En av de viktigaste frågorna är att höja de lägsta pensionerna, man vill också ha mindre byråkrati, färre skatter och mindre överstatlighet i EU.

Även på vänstersidan hölls ett möte igår. Det är en utbrytargrupp ur regerande Partito democratico, som har bildat partiet Liberi e Uguali (Fria och jämlika).

Senatens ordförande Pietro Grasso är ledare för det nya partiet som har lånat en slogan från det brittiska Labourpartiet "För de många, inte för de få".

– Vi vill ge en röst åt dem som har svårt att få pengarna att räcka i slutet av varje månad, sa Pietro Grasso. Partiet kommer troligen att stödja Partito democratico i valet.

Men flera partibildningar pågår nu under januari, bland annat har den tidigare utrikesministern och EU-kommissionären Emma Bonino bildat det vänsterliberala partiet Più Europa (Mer Europa).

Med knappt två månder kvar till valet ser det i opinionsmätningarna relativt jämnt ut mellan respektive höger-, vänsterblocket och den populistiska Femstjärnerörelsen. Det spekuleras redan om under vilka förutsättningar som en blocköverskridande höger-vänster-koalition kan vara möjlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista