Blommor och ljus på Vårby gård
Blommor och ljus på Vårby gård torg. Foto: Lasse Persson/Sveriges Radio.

Blommor och ljus i Vårby Gård efter dödliga explosionen

6:05 min

En man i 60-årsåldern dödades på söndagen i en explosion av vad polisen tror är en handgranat. På torget har sörjande nu lagt blommor och tänt ljus.

Polisen har inlett en förundersökning om mord och allmänfarlig ödeläggelse efter att en explosion inträffade vid tunnelbanestationen i Vårby gård söder om Stockholm på söndagen. Föremålet som exploderade tros ha varit en handgranat.

En man i 60-årsåldern dödades och boende i området har lämnat röda och vita rosor och ljus på torget i Vårby gård. Lasse Andersson bor i närheten och har kommit till minnesplatsen. 

– Man vill ju titta och hedra mannen. Det är fruktansvärt att det ska hända överhuvudtaget. Att han tog upp något och så small det bara. Man blir ju tagen av det som hände, mitt på dagen, säger han. 

Även en kvinna i 45-årsåldern skadades vid explosionen. Hon fick under gårdagen vård. Polisen hoppas kunna förhöra henne så snart som möjligt. 

Det var vid 11-tiden på söndagsförmiddagen som larmet om en explosion i Vårby gård inkom. En man plockade upp ett föremål som sedan sprängdes. Mannen, som var i 60-årsåldern, skadades och fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Polisen tror att föremålet som exploderade var en handgranat. 

Det som man tror var en handgranat låg utomhus utanför tunnelbanestationen. Det är en plats där många människor passerar och ligger i närheten av en skola. Kommunen höll öppet på skolan för allmänheten under söndagen.

– Vi kommer att förstärka vår närvaro här i Vårby. Vi öppnar biblioteket tidigt nu på morgonen istället för på eftermiddagen. Socialtjänsten kommer att finnas där. Vi försöker fånga upp människors oro och deras frågor. Tillsammans måste vi se hur vi kan återskapa en känsla av trygghet, säger Mia Bergman, enhetschef för kultur- och fritidsförvaltningen i Huddinge kommun.

Under måndagen fortsätter polisen att patrullera kring torget i Vårby gård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista