Narkotika (arkivbild). Foto: Claudio Bresciani/TT.
Narkotika (arkivbild). Foto: Claudio Bresciani/TT.

Minskad drogrelaterad dödlighet

För första gången på nio år har den narkotikarelaterade dödligheten minskat i Sverige. Det visar siffror från Socialstyrelsen som Folkhälsomyndigheten tagit fram.

– Det är såklart väldigt positivt att se att det minskat men vi måste också invänta flera års data för att se om det är ett trendbrott eller vad det är som gjort att det här har minskat, säger Emma Wahlstedt, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Mellan 2006 och 2015 ökade den narkotikarelaterade dödligheten kraftigt i Sverige, från 210 fall till 618. Men 2016 minskade den till 543 fall, en minskning med över 10 procent jämfört med året innan.

Emma Wahlstedt på Folkhälsomyndigheten säger att det är omöjligt att säga vad minskningen kan bero på. Det är också svårt att veta om dödsfall på grund av nya droger som exempelvis kan köpas på nätet kommer med i statistiken.

– Det är ganska svårt att säga om alla kommer med eller inte eftersom det finns så många olika och nya hela tiden som kommer.

Siffrorna som tagits fram ska användas av EU som tar in statistik från alla medlemsländer. I den jämförelsen har Sverige hög narkotikarelaterad dödlighet men jämförelsen är svår att göra.

– Just Sverige är väldigt bra på att upptäcka de här fallen och vi har väldigt bra system för att dels få in dem i dödsorsaksregistret, och väldigt bra rättsmedicinska undersökningar. Så att göra den jämförelsen är svårt, säger Emma Wahlstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista