Polisen handgranat
Enligt polisen blir handgranater allt vanligare. Foto: Fredrik Sandberg/TT & Darko Vojinic/TT

Polisen: Handgranater används allt mer

2:09 min

Explosionen i Vårby gård, där en misstänkt handgranat detonerade och dödade en person, är inte en ovanlighet. De senaste tre åren har antalet ärenden där handgranater använts eller tagits i beslag ökat kraftigt, enligt siffror från polisen.

År 2015 detonerade två handgranater i Stockholmsområdet. Året efter steg siffran till 16 och preliminära siffror visar på att 2017 inte varit bättre. 

Fram till 1 december förra året detonerade tolv granater i Stockholmsområdet, enligt Stockholmspolisen. Det är en oroande utveckling säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning, NOA. 

– Det är främst inom kriminella kretsar vi ser en ökning och det är handgranater som oftast kommer in i landet från länderna i forna Jugoslavien och då oftast tillsammans med att man smugglar illegala vapen. 

Polisen har nu intensifierat sitt arbete för att få bort handgranaterna från gatan och under 2017 beslagtogs 22 handgranater, skriver polisen på sin hemsida.

– Vi gör egentligen ingen skillnad på handgranater och illegala vapen. Det är samma personer som har det i besittning och som använder det. Vi jobbar på bred front för att hitta de som har illegala vapen eller handgranater. 

Det finns också planer på att genomföra en speciell amnesti för explosiva varor, där man kan lämna in handgranater till polisen utan att riskera att straffas för brott mot tillståndsplikten. Det förslaget väntar dock fortfarande på att bli godkänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista