Skolkorridor (arkivbild). Foto: Martina Holmberg/TT.
Inte passande för skolan (på bilden: skolkorridor; arkivbild). Foto: Martina Holmberg/TT

Polis och kommun: Allvarligt att Milli Görus hyrde lokal på Hisingen

1:51 min

Polis och kommun ser allvarligt på uppgifterna att den omstridda Milli Görus- rörelsen hyrt en lokal på Hisingen i helgen. Enligt tidningen GT höll gruppen ett möte i en skola, och Västra Hisingens stadsdelsnämnd har nu tillsvidare stoppat uthyrningen av sina lokaler.

– Hela världen bor ju i Göteborg, och det kan finnas grupper som kan tycka det är kränkande att vissa föreningar eller individer har föreläsningar av olika slag, säger Jahja Zeqiraj, socialdemokrat och ordförande i stadsdelsnämnden Västra Hisingen.

– Som kommun så ska vi vara objektiva och ha kännedom om vilka föreningar som hyr våra lokaler, och även syften till att man hyr lokalerna.

Den kommunala stadsdelsnämnden håller nu på att utreda omständigheterna kring uthyrningen.

Enligt uppgift är det en lokal ungdomsförening som hyrt lokalen, men enligt tidningen GT så har företrädare för rörelsen Milli Görus varit med, och människor som har känt sig kränkta har hört av sig.

Milli Görus-rörelsen är omstridd. Deras anhängare beskrivs som islamistiska, och det finns dokumenterade inslag av antisemitism i gruppen.

Bland annat var det på grund av samröre med den här gruppen, som bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) tvingades avgå 2016.

Biskopsgården är ett av de områden som pekats ut av polisen som särskilt utsatt. Och polisen ser allvarligt på uppgifterna. Det är viktigt att ha kontroll på föreningslivet säger Jörgen Thoren, lokalpolisområdeschef.

– Det är en viktig fråga för att verkligen syna föreningarna i sömmarna och se vad de står för. Vad är det för värderingar, och vad är det för signaler de sänder ut till samhället? Det är jätteviktigt och det måste vi våga prata om, säger Jörgen Thoren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista