En man och två vakter på en hårdbevakad väg.
Norkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: Jung Yeon-Je/TT och Ahn Young-joon/TT.

Diplomatiska samtal på gång mellan Nord- och Sydkorea

1:49 min

Samtalen skall i huvudsak fokusera på Nordkoreas eventuella deltagande på vinter-OS i Sydkorea nästa månad, men många hoppas att de även kan utgöra ett första steg till upptinade relationer mellan de båda länderna.

Mötet inleddes klockan 10 på tisdagsförmiddagen, klockan 02 svensk tid, med att Sydkoreas delegationsledare höll ett öppningstal, enligt en talesperson.

– I dag ska Nord- och Sydkorea inleda seriösa och uppriktiga samtal, sade Ri Son Gwon, ordförande för Nordkoreas enhetsutskott till reportrar när han var på väg in till samtalet, enligt TT.

– Det kommer att gå bra.

Inte sedan våren 2016 då Nordkorea genomförde sitt fjärde kärnvapenprov har det förekommit några direkta diplomatiska samtal mellan Nord- och Sydkorea.

Det är Nordkorea som tagit initiativet till samtalen. Huvudanledningen till det är att landet bedömt vill delta i vinter-OS som i Sydkorea i februari. Sydkoreas president Moon Jae-in har reagerat positivt på Nordkoreas förslag om samtal. Moons föräldrar flydde från Nordkorea till Sydkorea, och i sin valkampanj utlovade Moon att återuppta dialogen med Nordkorea.

Men det kan finnas fler anledningar än vinter-OS till att Nordkorea nu vill föra dialog.

Vissa menar att det är de nya internationella sanktionerna som satt sådan press på regimen i Nordkorea att landet nu är tvunget att försöka tina upp de iskalla relationerna med Sydkorea.  

Andra menar att Nordkoreas kärnvapenprogram nu kommit så långt att landets ledare Kim Jon-un bedömer att Nordkoreas position är så stark att landet kan nå framgång i eventuella förhandlingar.

Oavsett vilken anledning Nordkorea har bakom sitt initiativ till samtalen verkar de flesta vara överens om att samtal och förhandlingar i sig är positivt. Till och med USA:s president, Donald Trump, har sagt att han tycker samtalen är av godo. Donald Trump och Kim Jong-un har annars det senaste året använt sig av synnerligen aggressiv retorik mot varandra.

Det verkar osannolikt att Sydkorea skulle blockera Nordkoreas deltagande i Vinter-OS. Inte minst innebär ett nordkoreanskt deltagande att risken minskar att regimen i Pyongyang på något vis försöker störa de olympiska spelen genom exempelvis ett nytt kärnvapenprov eller en robotuppskjutning.

Det dock oklart i vilken utsträckning även andra ämnen kommer att diskuteras, såsom sanktionerna, kärnvapen, och familjeåterföreningar, och om några framsteg kan göras även inom de områdena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista