Palestinagrupperna får inte åka till Israel
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Palestinagrupperna får inte åka till Israel

1:34 min

Israel har förbjudit en rad utländska organisationer att verka i landet. En av dem är Palestinagrupperna i Sverige.

Det här är oacceptabelt, säger ordförande Anna Wester, som vill att regeringen ska agera för att häva inreseförbudet.

– Jag tycker att det är väldigt oroväckande att Israel, som har flera samarbeten med EU och får förmånliga handelsavtal går ut och gör en svartlista som riktar sig mot demokratiska organisationer, utifrån politiska åsikter, säger Anna Wester.

I går kom beskedet att Israel inte längre tillåter representanter för 20 utländska organisationer att verka i landet. Skälet - enligt Israels säkerhetsminister - är att sammanslutningarna arbetar för en bojkott av Israel.

På listan över bannlysta organisationer finns till exempel American Friends Service Committee - som tilldelats Nobels fredspris - Palestinakommittén i Norge och Palestinagrupperna i Sverige.

Inreseförbudet betyder att Palestinagrupperna inte kan besöka de barn- och ungdomsorganisationer man samarbetar med på Västbanken, eftersom det kräver att man åker via Israel, säger Anna Wester, som är Palestinagruppernas ordförande.

– Det är projekt som svenskar har samlat in pengar till, men vi får också bidrag, så det är svenska skattepengar också som bidrar till de här projekten. Då krävs det att man besöker dem och följer upp dem.

Palestinagrupperna vill nu att regeringen ska gripa in.

– Jag tycker att man ska agera på olika sätt för att få det här reseförbudet hävt, eftersom Israel ingår i olika former av samarbeten i EU bland annat, säger Anna Wester.

Ekot har sökt utrikesminister Margot Wallström för en kommentar, men hon avböjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista