Grace Mugabe
Grace Mugabe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi

Grace Mugabe kan åtalas för korruption

1:37 min

Enligt medier i Zimbabwe har landets anti-korruptionsmyndighet startat en utredning kring den doktorstitel den forna presidentfrun fick från universitetet i Harare på mindre än tre månader.

– Jag måste försvara min examen. Jag har jobbat i fyra år för den, andra får den på tre månader. Hur ska man då kunna lita på att min examen är något att ha? sade studenten Manache Matam, dagen innan Robert Mugabe, Zimbabwes långvarige president, till slut föll från makten i november i fjol.

Han syftade på den förre presidentens fru, Grace Mugabe, som är minst lika impopulär som sin man.

Tillsammans med tusentals andra studenter hade Manache Matam den här dagen för första gången öppet vågat visa sin ilska och krävde nu att universitets rektor skulle få sparken och Grace Mugabes doktorstitel i sociologi dras tillbaka. Den är i studenternas ögon ett tecken på den korruption och det arroganta maktmissbruk paret Mugabe ägnade sig åt.

Och nu kan studenterna vara på väg att bli bönhörda. Enligt lokala medier har antikorruptinsmyndigheten startat en utredning om saken, och Grace Mugabe tillsammans med tjänstemän på institutionen för sociologi riskerar åtal och fängelsestraff.

När Robert Mugabe avgick skrev han under ett avtal som ger honom åtalsimmunitet. Men immuniteten gäller inte hans familj, så att hans impopulära fru skulle bli föremål för rättsprocesser var väntat. Förutom en doktorstitel antas hon olagligt ha tillförskansat sig både pengar, mark och värdefulla affärskontrakt under sin makes presidentperiod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista