Kvinnor lever längre
Foto: Raymundo Ruiz

Kvinnor lever längre – även vid svåra förhållanden

En pusselbit kring skillnader i överlevnad mellan män och kvinnor
1:10 min

I nästan hela världen lever kvinnor längre än män. Enligt en ny studie gäller det också under riktigt svåra förhållanden som vid epidemier och svält.

I studien, som presenterades i den vetenskapliga tidskriften "Proceedings of the National Academy of Sciences" har forskare studerat den förväntade livslängden bland kvinnor och män under perioder med stor dödlighet, som svält, epidemier och slaveri. Även under stor dödlighet lever kvinnorna längre än männen.

I alla de analyser som gjorts, bland annat vid svält i Sverige på 1770-talet, Irland i mitten av 1800-talet, vid två mässlingsutbrott på Island på 1800-talet och hos slavar i Liberia i början av 1800-talet är livslängden hos kvinnor högre, mellan ca 0,5- 3,7 år.

Enligt studien pekar det på att livslängden bestäms av biologiska faktorer, men också att barnadödligheten bland pojkar är högre än bland flickor och att sociala faktorer spelar in.

Men det finns undantag i forskningen. Bland slavar i Trinidad i början av 1800-talet levde männen något längre. Enligt forskarna kan det bero på okända faktorer som har med själva slaveriet att göra, skriver TT.

Forskarna skriver i sin rapport att studien ger ytterligare en pusselbit kring skillnader i överlevnad mellan män och kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".