Man och kvinna framför färgglada mikrofoner
Socialdemokraternas ledare Martin Schultz och Kristdemokraternas ledare Angela Merkel Foto: Tobias Schwarz/TT.

Tredje dagen av tyska regeringssamtal

1:48 min

Kristdemokraterna (CDU) och Socialdemokraterna (SPD) har gett sig själva tid till och med torsdag för att utröna om det finns underlag för att regera tillsammans i ytterligare fyra år. Klimatpolitiken tycks i alla fall inte vara ett hinder.

Medan de förra koalitionssträvandena med liberaler och gröna snabbt körde fast i klimatfrågan, tycks kristdemokrater och socialdemokrater ha betydligt lättare att enas på det området. De nationella målen att reducera utsläppen av växthusgaser med 40 procent till år 2020 är båda villiga att byta ut mot mer svävande ambitioner att nå målet nån gång i början på 2020-talet. Det skulle minska pressen att inleda kolkraftavvecklingen.

Också på skatteområdet närmar sig parterna varandra. Det är det enda konkreta som har sipprat ut ur de slutna samtalen så här långt. Sammanlagt är det 13 politikområden som ska diskuteras igenom till innan fredag.

Partiföreträdarna känner visserligen varandra väl efter att kristdemokrater och socialdemokrater har regerat ihop under åtta av Angela Merkels tolv år som förbundskansler. Men det är tre stukade partiledare som försöker enas. De har alla lett sina partier till de sämsta valresultaten sedan 1949. Nu måste de leva upp till förväntningarna på förnyelse, och de drar åt olika håll.

Hos Kristdemokraterna märks allt tydligare missnöje med Merkels orientering mot mitten, som anses ha öppnat upp för högerpopulisterna Alternativ för Tyskland. Hos Socialdemokraterna hörs en längtan efter att blåsa nytt liv i partiets ursprungliga värden, mer åt vänster.

Det blir en stor utmaning för SPD-ledaren Martin Schulz att övertyga partiet om att ingå i en regering under Angela Merkels ledning i ytterligare fyra år. Om de pågående samtalen verkligen kommer att mynna ut i en ny stor koalition, ska i slutänden avgöras av socialdemokraterna i en medlemsomröstning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista