Robert Mueller och Trump.
Foto: J. Scott Applewhite och Evan Boggs/TT

Uppgifter: Mueller vill fråga ut Trump

1:39 min

President Donald Trump kan komma att frågas ut av den särskilda utredaren Robert Mueller inom några veckor, det rapporterar tidningen Washington Post. Nu förbereder sig presidentens advokater för en sådan utfrågning.

Washington Post hänvisar till två anonyma källor och skriver att president Trumps jurister i slutet på december fick besked om att Robert Mueller ville intervjua presidenten inom kort.

Mueller leder den utredning som undersöker Rysslands misstänkta inblandning i presidentvalet, därtill utreder Mueller huruvida Trumps kampanj på något sätt samarbetat med Ryssland för att skaffa sig fördelar mot motståndaren Hillary Clinton.

Enligt både Washington Posts och CNNs källor är Donald Trumps jurister motvilliga till att låta Mueller intervjua presidenten utan tydliga förutbestämda ramar. Trumps advokater utforskar därtill  om det finns en möjlighet för Donald Trump att svara skriftligen på utredarens frågor.

Att Mueller skulle be om att få fråga ut presidenten är väntat, delvis eftersom Mueller utreder om Donald Trump själv försökt att påverka Rysslandsutredningen när han sparkade den förre FBI-chefen James Comey.

När president Trump i helgen fick frågan om han skulle låta sig intervjuas av Mueller svarade han att han det inte funnits något samarbete med Ryssland

– Det finns inget brott som begåtts, tillade Trump. 

Det är ovanligt att sittande presidenter intervjuas av åklagare, men det har hänt, Bill Clinton förhördes av åklagare under anklagelserna mot honom på 90-talet och Ronald Reagan lämnade in skriftliga svar till en åklagare på 80-talet gällande Iran-Contras-affären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista