Tablettkartor, piller och en tablettburk.
Arkivbild. Foto: Robin Haldert / TT och Janerik Henriksson/TT.

Adhd-medicin från sjukvården på svarta marknaden

2:09 min

De vanligaste adhd-läkemedlen förekommer allt mer på den illegala drogmarknaden. En analys som Socialstyrelsen gjort visar att medicinerna som finns i missbrukarkretsar kommer från den svenska sjukvården.

De vanligaste adhd-läkemedlen som innehåller ämnet metylfenidat, till exempel Concerta och Ritalin, dyker upp på den illegala drogmarknaden, men det rör sig i huvudsak inte om mediciner som smugglats in till Sverige från utlandet.

– Det är en bild som vi inte ser. De här läkemedlen är i huvudsak försålda till den svenska hälso- och sjukvården, säger Socialstyrelsens utredare Daniel Svensson.

Ingen vet säkert hur de här medicinerna hamnar på gatan, men Socialstyrelsens utredare tror att vissa patienter slussar ut dem i samhället, till exempel genom att sälja dem, eller byta dem mot andra droger. Det kan även handla om att enskilda läkare skriver ut medicinerna på felaktiga grunder. 

– Stölder från sjukvården ovanliga och receptförfalskning nästan omöjligt numera, sedan e-recept införts, så det är mindre sannolika spridningsvägar, vi tror att det kommer från behandling av patienter, säger Daniel Svensson.

Socialstyrelsen har gått igenom beslag av illegal adhd-medicin, som polisen har gjort. Utredarna har undersökt tabletterna för att spåra var de har sålts.  

Det finns regler som omgärdar adhd-läkemedel, till exempel får bara specialistläkare skriva ut dem, och behandlingen ska följas upp.

Samtidigt är förskrivningen stor. 2016 hämtade 50 000 vuxna ut adhd-läkemedel, och en patient kan också gå till flera läkare och få mediciner utskrivna. I dag finns inget gemensamt register över vilka mediciner en person fått utskrivna av olika läkare.

Missbruk av adhd-läkemedel är fortfarande begränsat, men har ökat de senaste åren. På sprututbytena i Malmö och Stockholm har man på senare år sett fler som injicerar metylfenidat.

De flesta som får adhd-läkemedel tar sin medicin på rätt sätt. 

– Rätt utförd och till rätt person är den här behandlingen många gånger livsavgörande. De här problemen som vi har noterat kan inte tillåtas påverka behandlingsformen som sådan, betonar Daniel Svensson på Socialstyrelsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista