Poliser
Polisen undersöker det avspärrade området på söndagen efter sprängdådet i Vårby gård. Foto: Henrik Montgomery/TT

Antalet brott med sprängmedel har fördubblats på några år

Efter den explosion som inträffade i Vårby gård i Stockholm kommer uppgifter om att antalet brott där man använder sprängmedel har fördubblats på bara några år.

– Det är en successiv ökning, säger Anna Nilsson, forensiker på Nationellt forensiskt centrums kemigrupp.

Ökningen gäller de ärenden som skickas för analys från polisen till Nationellt forensiskt centrum. År 2014 var det knappt hundra ärenden, under 2017 omkring 200.

– Jo, det är en successiv ökning vi sett, och tillgången på handgranater är ny för de senaste åren, säger Anna Nilsson.

Och även polisen har sett en normalisering av användandet av handgranater.

Jan Evensson är polismästare i region Stockholm, och leder insatsen Max som arbetar för att stoppa användandet av just handgranater. Han menar att det finns två enkla skäl till att de har blivit ett vanligare vapen.

– Det ena är att det verkar finnas en ganska så stor tillgång på handgranater, sen är det relativt enkelt att använda dem, säger han.

Han menar att det brister i konsekvenstänket hos de kriminella som använder handgranater.

– Det här är personer som bryter å det grövsta mot samhällskontraktet - men som nog ändå inte vill skada andra än de som de har konflikten med - men glömmer bort att tredje man har stor risk att skadas, säger Jan Evensson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista