Sydkoreas minister Cho Myoung-Gyon, och den nordkoreanska delegationens ledare Ri Son-Gwon skakar hand vid mötet. Foto: TT.
Sydkoreas minister Cho Myoung-Gyon, och den nordkoreanska delegationens ledare Ri Son-Gwon skakar hand vid mötet. Foto: TT.

Nord- och Sydkorea har enats om att hålla militära samtal

1:36 min

Nordkorea och Sydkorea har enats om att hålla militära samtal för att minska spänningarna på Koreahalvön, enligt regeringen i Seoul. 

Överenskommelsen kommer efter beskedet att Nordkorea skickar både idrottare, statsfunktionärer och hejarklack till vinter-OS i Pyeongchang.

En dag av samtal efter två års officiell tystnad tycks ha värmt upp de diplomatiska relationerna på Koreahalvön inför vinter-OS i Sydkorea, där nordkoreanska idrottare och en hejarklack väntas delta.

Ett resultat av samtalen mellan Nordkorea och Sydkorea idag är att den militära telefonlinjen mellan de båda länderna nu har öppnats igen.

Nordkorea meddelade under samtalen med Sydkorea idag att man åter öppnat den militära kommunikationsvägen till Sydkorea.

Den militära telefonlinjen på Koreas västkust har legat oanvänd sedan nästan ett år tillbaka, då den stängdes av Nordkorea i protest mot att den dåvarande sydkoreanska presidenten Park Geun-hye avbröt det gemensamma industrisamarbetet i Kaesong i Nordkorea.

Det i sin tur berodde på att Nordkorea testade atomvapen.

Från och med i morgon kommer den militära telefonlinjen att kunna användas som normalt, meddelar en sydkoreansk regeringskälla till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Nyhetsbyrån hävdar också att återöppningen kan tyda på att Nordkorea förbereder för att skicka sina representanter till OS i Sydkorea landvägen.

Den militära telefonlinjen i västra Korea användes tidigare för att koordinera transporter genom den stängda gränsen till industriområdet Kaesong.

Efter det första officiella mötet mellan Nord- ock Sydkorea på två år verkar det nu som om de båda länderna kan komma att göra en gemensam inmarsch på den sydkoreanska OS-stadion i Pyeongchang i februari.

Löftena om OS-samarbete kan stärka regeringarna i både Sydkorea och Nordkorea, men innebär också politiska risker.

För president Moon Jae-in i Sydkorea innebär närmandet till Nordkorea en balansgång mellan att trappa ner spänningarna och att samtidigt försöka få Nordkorea närmare samtal om att rusta ner sina kärnvapen.

Kinas utrikesdepartement säger sig vara glatt över att Nordkorea och Sydkorea samtal igen, medan US:s regering förhållit sig skeptisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista