Mateusz Morawiecki. Foto: ATTILA KISBENEDEK/TT.
Mateusz Morawiecki. Foto: ATTILA KISBENEDEK/TT.

Polens premiärminister till Bryssel – efter stor regeringsombildning

2:17 min

Den nye polske premiärministern Mateusz Morawiecki, som tillträdde som premiärminister så sent som i december efter en intern rockad i regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), har ombildat regeringen.

Bland annat tar biträdande finansministern Teresa Czerwinska över Morawieckis gamla roll som finansminister.

Även biträdande utrikesministern Jacek Czaputowicz flyttas upp och blir ordinarie utrikesminister i stället för Witold Waszczykowski, rapporterar polska tidningar. Dessutom blir Mariusz Blaszczak försvarsminister i stället för inrikesminister.

– Det har redan länge talats om att premiärministern skulle ombilda regeringen, säger Sveriges Radios Östersjökorrespondent Erika Gabrielsson.

– Idag ska Morawiecki träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, och det återstår att se hur nyheten om dagens ministerbyte ska tas emot där, framför allt när det handlar om utrikesministern, men också om ministern med ansvar för miljön. En av de frågorna som anses som väldigt problematiska handlar nämligen om avverkning av urskog i Polen.

Premiärministern själv hade knappt hunnit bli utnämnd i december förrän EU gav beskedet om att man ska börja agera förr att aktivera artikel 7 mot Polen – en sorts varning från kommissionens sida för att inte bryta mot EU:s demokratiska principer.

– Faktum är att relationen mellan EU och Polen är väldigt ansträngd för tillfället, och därför ska alltså Juncker och Morawiecki träffas i dag, säger Erika Gabrielsson. 

– Det finns flera frågor i Polen som ses som problematiska.

Vid sidan om den redan nämnda avverkningen av urskog handlar det om reformen av domstolsväsendet, oviljan att ta emot flyktingar samt frågor angående statlig media.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista