Morgan Johansson
Morgan Johansson Foto: Jessica Gow/TT

Morgan Johansson om den senaste tidens våldsamheter

1:55 min

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson kommenterar nu explosionen i Vårby där en man dog och att en man igår sköts till döds i Rinkeby i Stockholm. 

Läs mer: Polisen bekräftar – handgranat som exploderade i Vårby gård

Det är ett av de allvarligaste utvecklingarna som regeringen har att hantera säger han. Det införs en hårdare lagstiftning mot grovt vapenbrott och innehav av explosiva varor från första januari som kommer att innebära hjälp för polisen att ingripa, säger Morgan Johansson.

– Den effekt vi kommer att se nu de kommande månaderna, är att polisen nu kommer, det utgår jag ifrån, att utnyttja den här nya lagstiftningen fullt ut, så att man ser till att sätta hårt mot hårt mot de brottsaktiva individer som vi pratar om, när dom misstänks för grovt vapenbrott eller hantering av handgranaterna, att då burar in dom helt enkelt.

Har du tagit kontakt med polisen med anledning av det senaste som har hänt?

– Jag har inte haft någon direktkontakt med dom om detta nu.

Morgan Johansson utgår från att polisen har dom nu har verktyg som behövs för att klara av att bekämpa den här typen av brottslighet.
Han pekar också på att polisen i Stockholm bör arbeta på samma sätt som polisen i Göteborg och i Malmö som nu lyckats vända utvecklingen:

– I Göteborg har skjutningarna minskat, i Malmö har dom avtagit under förra året, och det har dom gjort i takt med att Malmö faktiskt kraftsamlade emot dom här kriminella gängen, och nu är det över 70 häktade i Malmö bara. Så precis på samma sätt måste man jobba mot dom här gängen under det kommande året här i Stockholm.

Regeringen kommer också med flera andra förslag på rättsområdet, bland annat kommer i vår en proposition som föreslår att alla som döms för mord normalt ska dömas till livstids fängelse. Även unga personer som just fyllt 18 år ska omfattas.

När det gäller det hårt kritiserade nya svenska systemet för åldersbestämning av ensamkommande ligger ansvaret på Rättsmedicinalverket säger Morgan Johansson. Han är inte beredd att ompröva det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista