Näthandel kläder
Foto: Erik Johansen/TT & Jon Olav Nesvold/TT

Fula företag listas av Konsumentverket

1:50 min

Fjolårets mest anmälda företag toppas bland annat av försäljare av kosttillskott och av förlängda fordonsgarantier, visar färska siffror från Konsumentverket.

564 anmälningar har kommit in mot företaget Svensk fordonsgaranti som Konsumentverket anser agerar vilseledande när de skickar erbjudanden i form av fakturor om att förlänga fordonsgaranti. Där med formuleringar om att bilskydd saknas om inte erbjudandet antas.

Närmare 300 anmälningar har kommit in mot företaget Premium Q10 som säljer kosttillskott. Vilseledande försäljning av just sådana preparat återkommer år efter år säger Konsumentverkets presschef Hans Lundin.

– Det är bolag som marknadsför olika typer av kosttillskott och bantningspreparat med tveksamma säljmetoder.

På vilket sätt?

– Man kanske har sett någon annons i sociala medier som man klickar på och där man lockat med ett gratis erbjudande. Sen har det kommit en faktura på ett abonnemang som man luras in i.

På listan finns också stora företag som Telia, Elgiganten och PostNord, som har betydligt många fler kunder.

Samtidigt förekommer alltmer fenomenet koordinerade anmälningsattacker bland konsumenter. Exempelvis toppas fjolårets lista av missnöje i samband med en gala, anordnad av webbnätverket Splay. Inflytelserika personer på nätet som kritiserade galan och uppmanade till anmälan ledde till nära 1200 sådana, mer än dubbelt så många som tvåan på Konsumentverkets lista över mest anmälda företag 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista