Borås stadsteater varnar publiken: Skådespelare var mässlingsmittad
Foto: CDC

Borås stadsteater varnar publiken: Skådespelare var mässlingsmittad

0:40 min

Borås stadsteater har skickat ut en varning till besökare som sett en familjeföreställning i januari, efter att en skådespelare har insjuknat i mässlingen.

Ett sms har skickats till omkring 900 besökare på Borås stadsteater, efter att dessa sett en föreställning där en mässlingsmittad skådespelare medverkat. Varningen har gått ut till publiken som sett uppsättningen Bröderna Lejonhjärta den 3-5 januari. 

– Vi fick den rådgivningen från Smittskydd Västra Götaland. Eftersom det var en familjeföreställning var det blandat med folk, mycket barnfamiljer. Många tackar att vi hör av oss, säger Tobias Söderman, pressansvarig på Borås stadsteater.  

Smittskyddsläkare Gunilla Ockborn på Södra Älvsborgs sjukhus säger dock att risken för att ha smittats är låg. 

– Det finns en viss smittrisk men de flesta personer som varit på den här föreställningen är ju vaccinerade. Vi tror inte att det kommer att bli många fall men som en säkerhetsåtgärd har man då skickat ut det här meddelandet. 

Om man är orolig ska man i första hand vända sig till 1177 Vårdguiden innan man söker vård. 

I varningen som har skickats ut står det att: "Smittrisken bedöms som låg men på grund av den höga smittsamheten kan ändå enstaka personer insjukna. Personer som själva misstänker att de kan vara sjuka i mässling ska kontakta 1177 Vårdguiden innan de söker vård", enligt gp.se.

Det finns inga uppgifter om att någon annan ur personalen har smittats. 

– Många kollar upp sina gamla vaccinationsbevis. Men det är ju klart, har man varit nära en smittad person så kan man bli smittad om man inte är vaccinerad, säger Tobias Söderman, pressansvarig på Borås stadsteater.

Överläkare på Södra Älvsborgs sjukhus Jerker Isacson säger också att man redan tidigare erbjudit vaccin till personal och att risken för att sjukdomen ska spridas är låg. 

– Med tanke på utbrottet i Göteborg har vi redan tidigt inventerat immuniteten på våra medarbetare. Och erbjudit vaccination. Vi är beredda på att det förr eller senare kan dyka upp smittade patienter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista