Gubbar
Frankrikes president Emmanuel Macron på statsbesök i Kina. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Macron i Kina: Franskt kulturhus ska öppna i Shanghai

1:30 min

Under den franske presidenten Macrons första statsbesök i Kina har man nu kommit överens om att öppna ett franskt kulturhus i Shanghai. Frankrike hoppas att ett femtiotal nya affärskontrakt ska undertecknas under resan. Vi hör den franske presidenten Emmanuel Macron.

Flera kontrakt har undertecknats inom energiområdet, sjukvården, idrotten, kulturarvet och turismen sa den franske presidenten Emmanuel Macron till BFMTV:s reporter.

Det största kontraktet hittills är ett avsiktsavtal värt tio miljarder euro, cirka 100 miljarder svenska kronor, för ett samarbete om en fabrik för kärnavfall.

I dag har man avtalat att etablera ett nytt Centre Pompidou – ett franskt kulturhus för modern konst i Shanghai.

Frankrike har ett handelsunderskott med Kina på i dag 30 miljarder euro,  knappt 300 miljarder svenska kronor, och att stärka handelsförbindelserna är det viktigaste syftet med resan. Men Macron vill också stärka andra strategiska samarbeten, ibland annat klimatfrågan och kring terrorbekämpningen.

Macrons besök började i Xian, den östligaste punkten för den gamla så kallade Sidenvägen. Den franske presidenten gav där sitt stöd till Kinas prestigefulla infrastrukturprojekt för att förena Asien och Europa. Frankrike är redo att vara med och samarbeta längs vägen, sade Macron.

Den franska presidenten har kritiserats av människorättsorganisationer för att under besöket inte tillräckligt lyfta fram Kinas bristande respekt för mänskliga rättigheter. På det svarar han att det är frågor som han tänker ta upp enskilt med den kinesiske presidenten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista