Risk för nya skjutningar i Rinkeby om ingen misstänkt grips.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hög risk för hämndaktioner i Rinkeby

2:11 min

Det finns en höjd risk för nya skjutningar i Rinkeby om ingen misstänkt grips för gårdagens mord. Det säger kriminologen Sven Granath.

Polisen har ännu inte något misstänkt för mordet i Rinkeby i går kväll och söker fortfarande fler vittnen till händelsen.

– När det har varit en dödsskjutning, och där man inte har gripit en gärningsman på goda skäl, då finns det alltid en ganska stor risk för vedergällningar. Först är det en kraftigt förhöjd risk i en till två veckor efter, sen kan det ligga kvar en risk i ett till två år, säger Sven Granath som är kriminolog och analytiker på polismyndigheten i Stockholm. 

Sven Granath säger att det finns en utbredd rädsla för att vittna i Rinkeby och andra utsatta områden. Och den bilden bekräftar Christoffer Bohman som är biträdande polisområdeschef i Rinkeby. 

– Vi har en utmaning i området med ett ganska lågt deltagande i rättsprocesser. Vi jobbar på att bygga upp förtroendet för polisen och vi behöver medborgarnas hjälp för att bryta den här våldstrenden som pågår i samhället, säger Christoffer Bohman. 

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att det är en allvarlig utveckling som regeringen har att hantera. Vid årsskiftet skärptes straffen för olaga vapeninnehav och regeringen kommer med en proposition som föreslår en skärpning av straffet för mord, så att normalstraffet blir livstid.

Morgan Johansson säger att han tror att våldsspiralen går att bryta i Rinkeby och andra Stockholmsförorter om man arbetar på liknande sätt som i Göteborg och Malmö. 

– Erarenheten av detta är att det går att komma till rätta med. Om man bara ser till att kraftsamlar ordentligt, riktar sig mot de här gängbildningarna och sätter hårt mot hårt. Det går att vända utvecklingen, säger Morgan Johansson. 

Få boende i Rinkeby vill svara på frågor, men en man kan säger att han kan prata om han får vara anonym. 

– Hela samhället borde vakna snart. Jag tycker att det här är tragiskt. Det är barn som dör, de har hela livet framför sig, deras liv slocknar vid 19 år. Det är väldigt tragiskt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista