Palmira Koukkari Mbenga på plats i Teheran Iran
1 av 3
Foto: Dan Hansson /TT och Ekot
Protester i Iran.
2 av 3
Bilder från protesterna den 30 december. Foto: TT.
Människor
3 av 3
Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Missnöjet kvar efter protesterna i Iran

"Vi vill både ha mer frihet och mindre inflation"
1:34 min

Efter protestvågen förra veckan har det rapporterats om massgripanden. Missnöjet riktades både mot den ekonomiska situationen och mot den islamiska republiken i stort.

– Många fler än de som gav sig ut på gatorna sitter i samma båt som dem, men de för rädda för att protestera. Jag är säkert på att dubbelt eller tre gånger så många egentligen känner samma sak, säger en ung tjej jag träffar i en park i centrala Teheran. Varken hon eller hennes kompisar vill säga sina namn.

De är alla studenter och vill alla flytta utomlands efter examen. Här är det svårt att få jobb, säger de. Arbetslöshet, höjda matpriser och korruption var några av frågorna protesterna handlade om. En del av demonstranterna krävde även regimskifte, och studenterna i parken skulle vilja se politisk förändring i landet. Förutom ekonomin, vill de också ha mer frihet, säger de.

– Vi sitter här i parken för att vi tjejer vill undvika moralpolisen som patrullerar på gatorna, ifall våra sjalar skulle glida bak. Vi vill både ha mer frihet och mindre inflation.

Ett bit ifrån parken sitter försäljaren Yasi och säljer strumpor vid trottoaren. Hon kallar protesterna för nonsens.

– Vi älskar vår ledare, han är inte som USA:s president som inte vet någonting om omvärlden. Om Gud vill kommer den ekonomiska situationen att bli bättre och det är ju inte bara Iran som har inflation. I vissa länder dör folk av svält, så är det inte här, säger hon.

En reformvänlig parlamentsledamot sa i går att så många som 3700 personer har gripits i protesterna, vilket är långt fler än vad som har sagt tidigare. En av studenterna i parken, tror helt enkelt att de som gett sig ut på gatorna nu har gjort det av hopplöshet.

– När du har hopp inför framtiden kan du tolerera att saker går dåligt. Men när du inte har det går inte det, och du måste visa hur du känner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".