Näthandel kläder
Arkivbilder. Foto: Erik Johansen/TT, Jon Olav Nesvold/TT

Nätet tar över klädhandeln

1:31 min

Klädhandeln i svenska butiker fortsätter att minska. I december sjönk julhandeln med 4,7 procent, jämfört med samma tid året innan. Det är framför allt e-handeln som lockar.

Linnéa Söderling är på väg ut ur en klädbutik i Stockholm med en påse i handen. Ekot frågar vad hon har köpt.

– Jag vet knappt vad jag har handlat, för jag har hämtat ut en internet-order, så det är lite oklart vad det är i den faktiskt.

Så du handlar hellre på internet, än köper i butik?

– Ja, det gör jag nog. Jag sitter nog hellre hemma och kikar och beställer sedan.

Då förvånar det inte dig att höra att handeln i butik har gått ner?

– Nej inte alls faktiskt. Jag är en bidragande orsak skulle jag säga.

Ja, det går dåligt för den svenska klädhandeln. En rad klädmärken har helt enkelt gått i konkurs, eller kämpar för sin överlevnad.

Under helåret 2017 minskade klädhandeln med 2,6 procent. Det visar Svensk Handels Stilindex.

Skohandeln gick nästan lika dåligt under året, men tack vare tidig snö på många håll gjorde försäljningen av skor ett litet glädjeskutt i december och ökade med 7,2 procent i julhandeln, jämfört med året innan.

Mikael Sandström är ordförande för Svensk Handel stil. Han säger att hela den fysiska handeln får ta sig en funderare på hur man ska kunna tackla internethandeln.

– Om det fanns ett recept på det så skulle alla han använt sig av det. Det gäller att förhålla sig till den verklighet som vi har.

Det är en lång räcka av år nu med nedgång för klädhandeln och även näthandlande Linnea Söderling tycker att det är tråkigt att butikerna blir färre.

– Jo, det är det, för man vill ju gärna klämma och känna på det. Men det är ju hemskt smidigt att sitta hemma ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista