Kvinna med solglasögon i pannan.
Islands nya statsminister Katrín Jakobsdóttir ser realistiskt på den isländska politiken. Foto: Brynjar Gunnasrson/TT.

Utmaning för unik regering i Island

1:43 min

Efter flera regeringskriser och politiska skandaler har Island nyligen fått en mycket bred vänster-högerregering. Ekots korrespondent har träffat Islands nya statsminister; Katrín Jakobsdóttir.

Efter nyvalet i höstas sitter rekordmånga åtta partier i Islands parlament Alltinget, vilket gör det svårt att bilda vare sig en höger- eller vänsterregering.

– Min ståndpunkt var "OK, uppenbarligen behöver vi en ovanlig regering. Varför inte pröva den här?", säger Katrín Jakobsdóttir till Ekot.

Den snart 42-åriga vänsterledaren är sannolikt Islands mest populära politiker. Dock har det skett avhopp inom hennes eget parti efter beslutet att bilda regering tillsammans med de politiska huvudmotståndarna i konservativa Självständighetspartiet. Även Framstegspartiet från den politiska mitten sitter i regeringen.

Den nya statsministern hoppas att den breda koalitionen ska ge en ny form av stabilitet till isländsk politik. Men efter två nyval på ett år ser hon ödmjukt på möjligheten att hålla ihop regeringen.

– Jag ser mycket realistiskt på att det i isländsk politik de senaste tio åren har hänt mycket. En hel del turbulens och regeringar som inte har överlevt. Jag tänker helt enkelt på detta som ett projekt som jag hanterar dag för dag, säger Katrín Jakobsdóttir.

I regeringens program finns kompromisser som har varit svåra att svälja för både vänstern och högern, bland annat om skatter och kampen mot klimatförändringar.

Fast trots motsättningarna finns politiska bedömare som tror att den nya regeringen kan bli mer långlivad än de två föregående, som båda tvingades avgå i förtid. Sveriges Islandsambassadör Håkan Juholt håller med.

– Ryggraden i isländsk politik har länge varit konservativa Självständighetspartiet. När de nu förmår att samverka med sin kanske främsta ideologiska motståndare, socialistiska och feministiska Vänster Gröna, är det väldigt kraftfullt.

De senaste åren har Islands regeringar tenderat att falla inte så mycket beroende på ideologiska motsättningar som på oförmåga att hantera plötsligt uppkomna kriser. Katrín Jakobsdóttir räknar med att kriserna kommer även för hennes regnbågsregering.

– God regeringsförmåga handlar mycket om att kunna lösa kriserna när de inträffar. För de kommer inträffa, hahaha!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista