Steve Bannon.
Steve Bannon. Foto: Mary Schwalm/TT

Bannon lämnar Breitbart

1:42 min

Donald Trumps före detta chefsrådgivare Steve Bannon lämnar den högerpopulistiska sajten Breitbart News efter att kritiken mot honom växt sig starkare.

Efter Steve Bannons syrliga uttalanden i den omdebatterade boken Fire and Fury, var det inte bara president Donald Trump som tog sin hand ifrån honom. En av USA mäktigaste konservativa finansiärer gick också ut offentligt och bedyrade att man inte längre hade något samarbete med Bannon.

Trycket växte sig så stort att Bannon nu tvingas bort från den högerpopulistiska nätsida han en gång var med och grundade, Breitbart News.

Bannons fall är häpnadsväckande, framförallt eftersom fallhöjden var så stor.

Steve Bannon var en av hjärnorna bakom Donald Trumps valvinst, han personifierade på många sätt den nationalistiska och populistiska politik som Trump gick till val på.

Efter Trumps valvinst belönades Bannon med den tunga positionen som presidentens chefsrådgivare och var under en tid del av det nationella säkerhetsrådet.

Hans stora inflytande över presidenten var ett återkommande tema i beskrivningen av den unga Trump-administrationen, Steve Bannons ansikte prydde Time Magazines förstasida och satirprogram gjorde parodier om hur det var Bannon som var den egentliga presidenten.

Lite mer än sex månader senare sparkas Bannon från Vita huset efter interna bråk och dispyter, bland annat mellan Bannon och presidentens svärson Jared Kushner.

Bannons inflytande och makt över amerikansk politik tog inte slut för det.

Under hösten och vintern 2017 gick Bannon tillbaka till sin tidigare position på Breitbart News, han förklarade krig mot det republikanska etablissemanget och lovade att byta ut partiets ledarskap i Washington.

Istället blev det Steve Bannon som byttes ut, ännu en gång. Fråntagen sin politiska makt såväl som sin viktigaste megafon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista